NHG - NATIONALE HYPOTHEEK GARANTIE

U kunt op een goedkope manier uw huis financieren met behulp van Nationale Hypotheek garantie (NHG). NHG is op 01 januari 1995 als borgstelling geïntroduceerd door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning, als opvolger van de Gemeentegarantie.

HET DOEL

Het doel van de NHG is het bevorderen van het eigen woningbezit en het verbeteren van de kwaliteit hiervan. NHG is een borgstelling die u als consument en de financier voordelen biedt. Bij een lening met NHG staat het Waarborgfonds Eigen Woning namelijk borg voor de terugbetaling aan de financier, mocht u in de financiële problemen komen. Hierdoor heeft de financier meer zekerheid en kan en wil u daardoor een lagere rente aanbieden. Het voordeel verschilt per aanbieder, vorm van de hypotheek, de rentevastperiode en de hoogte van de hypotheek.

MAXIMALE NHG 2014

Met NHG kunt u de aanschaf van uw woning volledig financieren tot EUR 290.000 Let op dat de totale lening niet hoger mag zijn dan EUR 290.000. De NHG-norm gaat er daarbij vanuit dat dit inclusief bijkomende kosten is, zoals de notariskosten, makelaarscourtage, overdrachtsbelasting en herstel van achterstallig onderhoud. Concreet betekent dit dat een bestaandewoning maximaal 273.584,90  k.k. mag kosten en een nieuwbouwwoning nu ook maximaal 273.584,90. Men gaat uit van 6% kosten bij bestaande bouw en 6% kosten bij nieuwbouw. Wanneer u de lening afsluit betaalt u een eenmalige premie(borgtocht) van 1% van het te lenen bedrag(dit bedrag is aftrekbaar voor de inkomsten belasting).


LET OP: Bij bestaande bouw geld of de aankoopwaarde of de taxatiewaarde( marktwaarde), het laagste bedrag is waar de nhg naar kijkt ivm de toetsing om niet boven de EUR 290.000,- inclusief 6% kosten. Let op, bij oversluiten wijkt de hoogte  af, vraag dit aan uw hypotheekadviseur.

Meer over de NHG, de WEW en het BKR.
WILT U ZELF UW HUIS KOPEN OP DE VEILING MET NHG GARANTIE?